Kundalini yoga

Kundalini yoga je drevna tehnika koja potječe iz loze 'kraljevske yoge' koja je dugo bila čuvana u tajnosti i prenosila se usmenim putem od učitelja odabranom učeniku. Tu dugo čuvanu tradiciju prekinuo je Yogi Bhajan, koji je znanje o Kundalini yogi donio na zapad 1969. godine i otvoreno ju počeo podučavati.

Kundalini yoga se još naziva joga svjesnosti. Ona je fizička, mentalna i duhovna disciplina koja nas uči kako da upravljamo svojom energijom. Sa njom razvijama svjesnost, karakter, snagu, suosjećanje i dostižemo samoostvarenje. 

U Kundalini yogi najvažnije je naše iskustvo, a ne savršeno izvođenje vježbi. To je put osobnog razvoja.

Kundalini yoga uključuje kriye, meditacije i vježbe disanja. Precizno i svjesno kombinira dah, mudru, fokus oka, mantru, bandhe i položaje koji uravnotežuju žljezdani sustav, jačaju živčani sustav, proširuju kapacitet pluća i čiste  krv. Osobi daje snagu i ravnotežu kako bi se suočila sa izazovima i lakše nosila sa nizom problema i stresom koji postaje njena svakodnevica. Njeni učinci su brzi i snažni. 

Kundalini yoga uravnotežuje um, duh i tijelo. Razvija i održava fizičku, mentalnu i emocionalnu fleksibilnost.

Kundalini yoga nije religija. To je put za svakoga tko želi upoznati sebe i ostvariti svoj puni potencijal kao i ovladati vještinama kako bi se uspješno nosio sa izazovima ovog vremena.

Za prakticiranje Kundalini yoge nije potrebno predznanje. Kundalini yogu mogu prakticirati svi, potpuni početnici i oni koji su već prakticirali neki od vidova joge. 

Gopal Chandra Kaur (Višnja Bilen), certificirana je instruktorica Kundalini yoge prema učenju Yogi Bhajana, certificirana praktičarka Peter Hess zvučne masaže, Gong praktičar i Reiki majstor.


Sat kundalini yoge prema učenju Yogi Bhajana svugdje u svijetu se podučava prema određenoj strukturi i traje 90 min. Sastoji se od kriye, relaksacije i meditacije.

Uvijek započinjemo ugađanjem sa Adi mantrom,  ONG NAMO GURU DEV NAMO kojom se povezujemo sa svojom unutarnjom mudrošću i sa Zlatnim lancem učitelja  koji su predhodili na tom putu darujući nam njihovu mudrost, zaštitu i vodstvo za vrijme vođenja sata. Nakon uglašavanja sa Adi mantrom, možemo odabrati pjevati Mangala Charan Mantru (AD GURAY NAMEH, JUGAD GURAY NAMEH, SAT GURAY NAMEH, SIREE GURU DEYV-AY NAMEH. Ona raščišćava oblake sumnje i otvara nas za vodstvo i zaštitu. Nije obavezna, pa ju neki instruktori ne koriste. 

Svaki sat kundalini yoge je tematski, a s time i drugačiji. Glavni dio svakog sata kundalini yoge je kriya. Po završetku kriye, dolazi nam duboka relaksacija čije trajanje ovisi o jačini seta yoga vježbi i na kraju meditacija kao neophodan dodatak fizičkim yoga vježbama.

Sat završavamo pjesmom May the long time sun…… i tri puta pjevajući mantru SAT NAM , Istina je moj identitet.

Kundalini yoga se treba podučavati prema naslijeđu.  U kundalini yogi se radi sa pranom, životnom energijom i veoma je važno slijediti točan redosljed i ne izostavljati pojedine dijelove ili ih mijenjati.  Svaka kriya je cjelina za sebe, „dragulj“,  koja djeluje kako bi se potaknuo protok energije. 

 

MALI VODIČ KROZ KUNDALINI YOGU:

Mantra je kreativna projekcija uma kroz zvuk. Man = um, Trang = val ili projekcija.
Znanost o mantri temelji se na znanju da je zvuk oblik energije koji ima strukturu, snagu i određeni predvidivi učinak na čakre i ljudsku psihu.

Mantre su formule koje mijenjaju obrasce uma i kemiju mozga. Moć mantre je u njezinoj zvučnoj vibraciji. Mantre koje se koriste u Kundalini yogi uzdižu ili mijenjaju svijest kroz njhovo značenje i ritmičko ponavljanje.

Pjevanje mantri tiho ili glasno je svjesna metoda kontroliranja i usmjeravanja uma. Kada pojemo mantru odabiremo prizivanje pozitivne moći sadržane u tim posebnim slogovima.

 

Asana je poza ili položaj dizajniran da stimulira žlijezde, organe ili svijest o tijelu i da smiri um za meditaciju. Asane često koriste pritisak na živce ili akupresurne točke zbog određenih učinaka na mozak i tijelo. Svaka asana u kriyi je vježba, meditacija, povezanost s protokom energije i samodijagnostički instrument za Kundalini yoga praktičara.

U kundalini yogi svjesni smo ravnoteže geometrije tijela i kako ona utječe na protok energije, kretanje i emocije. Određeni položaji potiču taj protok energije i daju nam snagu koja nam je potrebna da bismo doživjeli sebe. Prakticirajući široki raspon kundalini yoga kriya, uravnotežujemo kutove i trokute po cijelom tijelu što cijeloj strukturi daje novu vitalnost.

Bandhe ili energetski lokoti su svjesni pokreti određenih mišića kojima usmjeravamo pranu i apanu. Miješanje tih dviju energija otvara protok energije u centralni energetski kanal duž kralježnice –sushumnu, prema mozgu. Na taj način budi se kundalini energija. Učestalim prakticiranjem bandhi, tjelesni sustavi se čiste, obnavljaju i pročišćavaju. Uz stalan protok energije možemo donijeti sklad i ravnnotežu u svoj život. Bandhe povećavaju našu svjesnost.

Mudra je naziv za položaj koji zauzima ruka. Ruke su energetska karta naše svijesti i zdravlja. Svako područje ruke odgovara određenom području tijela ili mozga, predstavljajući različite emocije i ponašanja. Dodirivanjem prstiju i dlanova možemo  razgovarati sa tijelom i umom. To je tehnika koja daje jasne poruke energetskom sustavu uma i tijela. 

Meditacija u kundalini yogi sadrži praktične alate koji  podržavaju um i usmjeravaju tijelo pomoću disanja, mantre, mudre i fokusa. 

Meditacija je proces. U trenu nam počinje navirati mnoštvo misli. Ako se ne vežemo za njih, već ih pustimo da prolaze kroz naš um, to je meditacija. Taj postupak čišćenja uma naziva se meditacija.

Meditacija je za svakoga. To je osobno iskustvo svakog pojedinca.

Kriya znači akcija. To je određeni slijed položaja koji  zajedno imaju za cilj uravnotežiti živčani sustav, žlijezdani sustav, proširiti kapacitet pluća, očistiti krv i pripremiti tijelo za meditaciju. Aktiviranjem svih čakri pojačava se protok životne energije u tijelu što nam pomaže razviti i održati fizičku, mentalnu i emocionalnu fleksibilnost.

Pranayama je znanost o dahu. Uz različite vježbe disanja, koristeći ritam i dubinu daha, uspostavljamo kontrolu nad pranom, životnom energijom i na taj način djelujemo na različita energetska stanja zdravlja, svijesti i emocija.

Um prati dah. Ključ kontroliranja uma je u kontroli daha.

Maksimilijana Vrhovca 10, Karlovac

TERMINI:

Ponedjeljak 18,00 – 19,30 i 20,00 – 21,30
Četvrtak 09,00 – 10,30, 18,00-19,30 i 20,00-21,30

Molimo da najavite svoj prvi dolazak.

Svaki sat Kundalini yoge je tematski i vođen isključivo prema učenju Yogi Bhajana.

Upute za prvi dolazak

  • nemojte jesti tešku hranu barem 2 sata prije vježbanja, ali nemojte vježbati ni ako ste jako gladni!
  • prije početka sata informirajte instruktora ako imate zdravstvenih tegoba, ili u slučaju trudnoće
  • pijte puno tekućine prije i poslije vježbanja (I tokom samog vježbanja možete piti vodu ili topao čaj)
  • vježbamo bosi i u laganoj odjeći (svjetlijih boja)
  • slušajte svoje tijelo, ne prelazite granice svojih mogućnosti
  • ako prilikom vježbanja osjetite negdje u tijelu jaku bol, odmah prekinite vježbu
  • nemojte vježbati ako imate povišenu tjelesnu temperaturu i ako ste bolesni
  • ne  dolazite na sat yoge pod utjecajem opojnih sredstava!
  • imajte na umu da ste vi sami odgovorni za vlastito iskustvo. 

 

PRIJAVA ZA KUNDALINI YOGU