KliK® – primjena zvučnih zdjela u radu sa djecom

KliK® - sastavni dio Peter Hess Akademije
Mnoga se djeca vrlo rano susreću sa stresom i njegovim djelovanjem. Stres ih blokira u učenju i djeluje na njihov razvoj. Kada je napeto i pod stresom dijete ne može učiti, niti se može zdravo razvijati.

Primjenom KliK® – programa djeca ponovno pronalaze mir, osjećaju i doživljavaju sami sebe.

Prvenstveni cilj KliK® – a je senzibiliziranje, vježbanje i jačanje osnovnih sposobnosti koje su potrebne za opažanje, učenje i rješavanje problema. Pod osnovnim sposobnostima podrazumijevamo dobro, sigurno i svjesno opažanje tijela.

Tijelo je naš glavni medij u kontaktu s unutarnjim i vanjskim svijetom. Omogućuje opažanje podražaja i impulsa, daje nam važne signale i sredstvo je komunikacije (mimika, geste).

Zvuk zvučnih zdjela potiče sva osjetila. Kada se dodirnu prstima ili ozvuče palicom, nastaje cijelo bogatstvo različitih zvukova. Zvuk stvara akustični i vibro-taktilni podražaj. Fizičke vibracije izazivaju vibrotaktilne podražaje koji se koriste za specifično stimuliranje i unapređivanje opažanja, dok harmonični zvukovi stvaraju auditivne podražaje koji opuštaju i smanjuju stres.

Na taj se način stvaraju uvjeti za koncentraciju i pažnju koji doprinose uspješnom usvajanju i primjeni sadržaja učenja.

Zvukom se direktno obraćamo našim emocijama i zato zvučne masaže i primjena igara sa zvučnim zdjelama nude osobite mogućnosti:

  • opažanje vlastitog tijela i ciljano opažanje vlastitih osjećaja i unutarnjih doživljaja     (samopromatranje).
  • opažanje drugih osoba i grupe – s pažnjom.
  • opažanje vlastitih sposobnosti  i ograničenja i time porast samopouzdanja (temelj za osobni razvoj) , te dobivanje mogućnosti za realnu samoprocjenu.
  • porast sigurnosti u samoga sebe, poboljšanjem obrade podražaja
  • iskustva s pozitivno ocjenjenim predmetom (zvučne zdjele) i situacijom (zvučna masaža), koje jačaju i vode ka toleranciji na frustracije, motivaciji, vedrini i spokoju, sigurnosti i kreativnosti te otvaraju puteve za rješenja.

Mnoga djeca su oduševljena zvukovima zvučnih zdjela. 

U mnogim institucijama u zapadnoj Evropi zvučne zdjele se već primjenjuju u radu s djecom.

KliK® – program je sve popularniji u centrima za brigu o djeci.