Yogi Bhajan

Yogi Bhajan rodio se 26.08.1929. godine, kao Harbhajan Singh Puri, u malom mjestu Kot Harkarn, u dijelu tadašnje Indije, koji se danas nalazi u Pakistanu.
U dobi od 8 godina počeo je učiti kundalini yogu, tantričku yogu i gong meditaciju uz učitelja Sant Hazara Singha, majstora kundalini yoge i Mahan tantrica tog vremena. Kad je imao 16,5 godina učitelj Sant Hazara Singh proglasio ga je majstorom kundalini yoge.

Formalno obrazovanje stekao je na Sveučilištu u Punjabu, završivši studij ekonomije, nakon čega je započeo uspješnu karijeru u Indijskoj državnoj službi. 1953. godine oženio je Bibi Indrjit Kaur i dobio troje djece.

U rujnu 1968. godine bio je pozvan da dođe u Kanadu kako bi podučavao yogu na Sveučilištu u Torontu, a nekoliko mjeseci kasnije odlazi u Los Angeles gdje počinje javno podučavati Kundalini yogu. Misija mu je bila stvarati učitelje, a ne skupljati učenike.

Tako je inspirirao mnoge učitelje i 1969. godine osnovao 3HO (Healthy, Happy and Holy Organization.), koja podržava i širi praksu i način života Kundalini yoge. Osnovao je 3HO Super Health program, sustav jogijske terapeutske tehnologije za suzbijanje navika i ovisničkog ponašanja.
3HO se pod vodstvom Yogi Bhajana raširila po cijelom svijetu, te je prisutna u 35 zemalja s više od 300 centara. 1980. godine doktorirao je psihologiju komunikacije na Sveučilištu za humanističke studije u San Franciscu, napisavši disertaciju „ Komunikacija: Oslobođenje ili Osuda.“
Autor je više od 30 knjiga.

U povijesti američkog Kongresa samo je nekolicini duhovnih vođa odana počast njihovom životu i radu; Martinu Lutheru Kingu ml, papi Ivanu Pavlu II, majci Terezi i Yogi Bhajanu.

Yogi Bhajan napustio je svoje fizičko tijelo 06.10.2004. godine.